Šta možemo da naučimo o preduzetništvu od mačaka?

 • Mačke imaju devet života
  Izreka da mačka ima devet života potiče od njene neverovatne sposobnosti da preživi situacije koje bi ubile većinu drugih životinja. Svi smo videli makar jedan video u kome mačka prolazi kroz opasnu situaciju i izvlači se bez ogrebotine. Život preduzetnika sastoji se, figurativno rečeno, od serije ovakvih videa iz kojih treba izvući živu glavu, tačnije živ biznis. Ali čak i ako se desi da ne uspete u nečemu, otresite prašinu, ustanite, i pokrenite sve ponovo. Ovdašnji sistem školstva uči nas da su greške nešto što treba kažnjavati, a ja iskreno verujem, i iskustvo mi pokazuje da sam u pravu, da su greške samo koraci ka uspehu i način da se savlada i nauči nova veština.
   
  Mačke su uporne
  Nema apsolutno nikakvog načina da me mačka ostavi na miru dok pripremam hranu, osim da joj dam da i ona malo jede. Ova zadivljujuća upornost mačaka bila bi izvanredan pokretač bilo kog biznisa. Vaš biznis je isto što i maci hrana: ako ne istrajavate i ne tražite nove mogućnosti, neće ni biti posla.
   
  Mačke su radoznale
  Vaš biznis može da raste onoliko koliko ste Vi spremni da rastete, da se razvijate kao ličnost i da učite. Zato je za preduzetnika veoma važno da ima i sačuva tu mačju radoznalost.
   
  Mačke vole da se igraju
  Konstantan rad bez odmora ili razonode neminovno će dovesti do toga da “pregorite”. Mačke vole da jure loptice, trake isl, a šta Vi volite? Možda Vas zabavlja serija na Netflixu, možda čitanje knjige, možda šetnja ili druženje? Važno je da redovno priuštite sebi ono što volite.
   
  Mačke mnogo spavaju
  Mačke ustaju rano ujutru i kada obave sve što su naumile, dremnu. I dremaju više puta u toku dana. Osim što od mačke možemo naučiti važnost ustajanja u zoru, važnije je da naučimo da je izuzetno važno da sebi priuštimo dovoljno kvalitetnog sna. Uopšte uzevši, važno je da ne zaboravimo da brinemo o sebi. Mačka to nikada ne bi zaboravila!
   
   

One comment

 1. Kakva sjajna paralela 🙂 Pronašla sam se i kao mačkoljubac i kao preduzetnik ❤

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s