Kako izgleda živeti pored stadiona

Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu, kažu. Meni, nažalost, nije. Nije mi čak ni druga najvažnija sporedna stvar na svetu. Zapravo, uopšte mi nije na listi važnih stvari. Da sutra prestane da postoji fudbal, ne bih ni primetila. Lažem, primetila bih. Jer stanujem pored stadiona.
Ako voliš fudbal, verovatno je übercool da živiš pored stadiona. Kad te fudbal ne zanima, život ti se pretvori u pakao kad god je neka „vrlo važna utakmica“. Prinuđen si da pratiš fudbal, iako te uopšte ne zanima, jer svaka „vrlo važna utakmica“ direktno ugrožava tvoje normalno življenje. Evo i kako:

1. Saobraćaj kolabira
Na dan kad je „vrlo važna utakmica“ moraš da otkažeš sve obaveze od podneva nadalje ako misliš da se vratiš kući. U suprotnom, kordon policije zatvoriće tvoju ulicu, a i do nje ćeš morati da pešačiš satima jer će saobraćaj u tom delu grada biti potpuno obustavljen, što će kreirati kolaps u saobraćaju u okolnim delovima grada. Ali, to niko od zainteresovanih za „vrlo važnu utakmicu“ neće primetiti jer kad su „vrlo važne utakmice“… (vidi tačku 2.)

2. Svi su super raspoloženi!
Dok ne postanu užasno raspoloženi. Što se dogodi bez obzira na to da li je njihov tim pobedio ili izgubio. Ako tim pobedi, od sreće prosipaju pivo, bacaju limenke i drugo đubre, pišu grafite po zidovima, prevrću žardinjere… ako tim izgubi, isto to rade od tuge.

IMG_20180918_114458.png3. Sve smrdi na urin
Svi jedva čekaju da se „vrlo važna utakmica“ završi da mogu da izađu sa stadiona i ispišaju se oko tvoje zgrade. Da, postoje Toi-Toiji oko stadiona, ali ko će da čeka u redu…

4. Sve postaje parking
U normalnim okolnostima, ako bi ti palo na pamet da se parkiraš na travnjak, brzinom svetlosti doleteo bi „pauk“ i to onaj tzv. zeleni, koji te još više kazni jer si se parkirao na zelenoj površini. U danima kad je „vrlo važna utakmica“, Parking servis, očigledno, ima slobodne dane. Možeš bukvalno da se parkiraš na drvo, niko neće ni trepnuti. A s obzirom na broj ljudi koji dođu kolima na stadion, jedino ti drvo i preostaje za parkiranje…

5. Tvoja ulica postaje pijaca na otvorenom
Svuda se prodaju navijački rekviziti na tezgicama improvizovanim od kutija, gajbica, stoličica… među njih se uguraju oni sa ručnim frižiderima koji prodaju ‘ladno pivo, a povrh njih tu su i kikiriki, semenke, suncokret….

6. Buka je zaglušujuća
Opcija otvorenog prozora ne postoji ako želiš da čuješ sopstvne misli. A i kroz zatvoren nastavlja da se čuje urlanje koje u punom intenzitetu traje dva sata.

garbage-ie.jpg7. Na kraju se sve pretvori u jedno veliko đubrište
Nakon „vrlo važne utakmice“ zgrada i njena okolina je zatrpana đubretom. Nešto pokupi „Gradska čistoća“, ali većina „nije njihov reon“ i ostaje tebi i tvojim komšijama da pokupite đubre oko kuće.
Do sledeće „vrlo važne utakmice“…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s