Selfie NIJE mentalni poremećaj

Reklo bi se, pošto je onomad „Srbin ujeo ajkulu u Šarm el Šeiku„, a to prenele čak i neke informativne agencije, ne proveravajući da je izvor, zapravo, Njuz.net, sajt sa izmišljenim, tj. satiričnim vestima, da će novinari malo pomnije proveravati izvore. Ali, jok! Ovog vikenda ubedjivali su nas gotovo svi informativni sajtovi i portali da je fotografisanje samog sebe, tzv. selfie, prograšeno mentalnim poremećajem, i to, ni manje ni više nego od strane APA (American Psychological Association)!

Ellen Degeneres selfie at the Oscars

Pokušajmo da zanemarimo koliko je smešan opis i klasifikacija težine „poremećaja“ (do 3 selfija dnevno, do 6 selfija dnevno…), pa čak i činjenicu da se ovakvi zaključci uvek izvode iz istraživanja, na koje se onda APA (ili ko god stručan) i pozove. Moć analitičkog razmišljanja ne mora da bude svojstvena nekome ko plasira vest na osnovu podataka iz proverenog izvora, štaviše, u Los Andjelesu već neko vreme koriste robota koji objavljuje vesti o zemljotresima i policijskim akcijama minut pošto se dogode, koristeći podatke seizmičkog zavoda ili policije.
I sad dolazimo do problema: čak i robot koristi samo proverene izvore kada „kreira“ vest. Zašto to ne rade novinari od krvi i mesa? Lenjost? Nedostatak vremena? Nepoznavanje sopstvenog posla? Nemojte misliti da ovako rade samo lokalni novinari, uostalom ovu vest oni su samo preuzeli od stranih kolega, koji se nisu potrudili da potraže izvor vesti. Da jesu, došli bi do satiričnog portala kakav je naš Njuz.net, koji se zove Adobo Cronicles, i u svojoj „about“ sekciji kaže (za one koji hoće da čitaju): sve što ovde pročitate bazirano je na činjenicama, osim laži“! Prvi je ovu vest preneo UK Mirror, koji je poznat kao tabloid, a ne kao magazin koji bi mogao da bude na izvoru nove akademske misli. Njegovu objavu prenelo je nekoliko manjih portala i sajtova, ali je nećete naći na portalima magazina koji drže do sebe i proveravaju izvore. Naši mediji, pak, očigledno prenose sve, bez filtera i provere.
Zato vesti čitajte sa velikom rezervom. Lokalne vesti često su obojene političkim strujama, pa u njima potražite samo suštinu, tj. informaciju o tome šta se dogodilo, ne i komentar. Još bolje bi bilo da čitate više različitih portala i ukrštate podatke. A najbolje bi bilo da zapamtite da nije sve što pročitate na Internetu istina! 😉

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s