Iz Rusije s ljubavlju

Pronašla sam dve sjajne print reklame iz ruskih magazina. Obe su od prošle godine, ali nisu izgubile na aktuelnosti.

Prva je reklama za sladolede „Dajte dva“:

Druga je reklama za Volkswagen Passat:

Zašto su mi ova dva oglasna rešenja zapala za oko?

Najpre, globalna su.

Prvo rešenje je isključivo rusko, ali ga sasvim dobro percipiramo i mi u Srbiji, a i potrošači u celom svetu. Drugo je, čini mi se, i rađeno kao globalno rešenje, samo sam ga ja, sticajem okolnosti, zatekla u ruskim medijima.

Drugo, aktuelna su.

Reklama za sladolede jasno aludira na istorijski trenutak koji je presedan u svetskoj istoriji, i koristi tu paralelu na simpatičan način. Reklama za Passat predstavlja prizor koji nam se bezbroj puta našao pred očima, jer je Google postao deo svakodnevice, i odavno više nije „jedan od sajtova“. Obe reklame prate princip „svesti globalno na lokalno“, dakle, uzeti nešto što je od opšteg interesa, ili opšte poznato, i svesti ga u okvire određenog proizvoda.

Treće, autori su mislili i na pravni aspekt.

Nigde na prvoj slici ne piše „Barak Obama, Bela kuća, Amerika…“, zastava koju vidimo nije američka, a opet, aluzija je više nego jasna.

Ako obratite pažnju, videćete da na drugoj reklami ime pretraživača nije „Google“ (mada se vide samo poslednja 4 slova, ali ta slova nisu „..ogle“, nego „..olge“.

4 comments

  1. hah, google je ‘ladno zakupio i domen http://www.goolge.com koji se vidi na drugoj reklami.

    pitanje je da li bi prva reklama prosla dobro kod nas. netrepeljivost prema drugacijem i dalje ne jenjava (a imamo primera, na primer, u gradskom prevozu broj 83) ali svakako treba dati kudos za dizajn i sama idejna resenja.

  2. Hm pravni aspekt je vrlo tricky u ovom slučaju jer je sličnost jako velika, verovatno se više razumeš u sve to ali verujem da je Google hteo da tuži da bi sigurno imao osnova da dobije tužbu.

  3. Meni je prva reklama rasistička. I taj mi je utisak jači od ove veselosti i ascoijacije na pobedu. Deluje mi da se podrazumeva da smo mi belci kul iako je čokoladni predsednik. Nikada ne bih kupila taj sladoled. Što naravno ne mora da znači da sam u pravu.

    • Teško je govoriti o tome iz balkanske perspektive. To sam naucila na tezi nacin, u Njujorku, u debati sa afroamerikancima, upravo pokusavajuci da ih ubedim da nisam rasista, naprotiv. Zasuli su me argumentima koje nisam mogla ni da sanjam, kamo li da pretpostavim. I bili su vrlo cvrsti u svojim stavovima da su svi belci po default-u rasisti, svesno ili nesvesno. Kazu, tome ih je iskustvo naucilo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s